Gästföreläsning med Anders Hansson

Storskaliga och spektakulära tekniker för att bemästra växthuseffekten

Idéerna om att manipulera vädret växte fram på 1970-talet under kalla kriget men ansågs för riskabla och förbjöds. När CCS, Carbon Capture and Storage, presenterades första gången 1976 ansågs det som rena science fiction men redan på 1990-talet byggde norrmännen en anläggning som går än. På senare tid har CCS återigen blivit aktuellt och bland annat vattenfall har satsat stort på tekniken i Tyskland. Projektet har dock fått kritik i Sverige för att inte vara förenligt med hållbar utveckling och även i övriga världen har den initiala euforin om CSS lagt sig. CCS räcker inte. Mer drastiska åtgärder behövs. De ”galna” idéerna från kalla kriget dammas därför av som en enligt vissa desperat sista åtgärd. Även IPCC och ansedda forskare är med på tåget och anser att forskning om geoengineering måste påbörjas. Det finns dock många kritiker som menar att människan inte ska leka gud, att teknikerna är för komplexa, dyra och farliga.

Vad är geoengineering? Vad görs? Vilka risker finns? Vilka är möjligheterna?
Allt detta kommer Anders berätta om i en högaktuell och spännande föreläsning!

Tyvärr bjuds det inte på lunch denna gång, så värm din matlåda i förväg och kom till C3 senast 12:15! Anmälan till föreläsningen sker på http://navitas.studorg.liu.se/anm/ah_gfor/anm.php.

Datum: 16/5 Tid och plats: 12:15 i C3